Přemýšleli jste někdy, proč je užívání antibiotik často provázeno zažívacími potížemi, které u některých jedinců vedou až k průjmům? Za většinu případů průjmových obtíží spojených s antibiotickou léčbou je zodpovědná bakterie Clostridium difficile, která díky produkci unikátní látky zvané p-kresol získává výhodu oproti přirozeným protektivním bakteriím sídlícím v našem střevě. Antibiotika narušují přirozenou protektivní střevní mikrobiotu, což zanechává člověka velmi zranitelného a náchylného k infekci Clostridium difficile. To může vést k potenciálně život ohrožujícím onemocněním a komplikacím.
Cožetoje…?
Clostridium difficile patří mezi 18 střevních bakteriálních druhů, které produkují p-kresol. Ten inhibuje růst širokého spektra mikroorganismů – C. difficile je jím však ovlivněna pouze pokud je jeho koncentrace velmi vysoká. Tým doktorky Lisy Dawson z London School of Hygiene and Tropical Medicine prokázal, že produkce p-kresolu C. difficile jí poskytuje výhodu oproti ostatním střevním bakteriím. P-kresol selektivně působí na určité bakterie ve střevech a narušuje jejich schopnost růstu, což vede k významným změnám ve složení střevní mikrobioty. Mutantní varianty C. difficile, které neumí p-kresol produkovat, mají sníženou schopnost kolonizovat střevo. Výsledky studie tedy naznačují, že produkce p-kresolu přispívá k přežití C. difficile a rozvoji nemoci. Odhalení této jedinečné schopnosti může pomoci vývoji nových léčiv pro boj s infekcí C. difficile.
Co z toho plyne?
Výsledky studie popisují, jakým způsobem je hlavní střevní patogen, Clostridium difficile, schopný ovlivňovat střevní mikroflóru a rozvracet rovnováhu ve střevech. Prostřednictvím produkce bakteriostatické látky p-kresolu získává C. difficile ve střevech konkurenční růstovou výhodu, především po antibiotické léčbě. Získaná data mohou být využita pro vývoj nových léčiv a snížení výskytu potíží způsobených C. difficile.

Reference
Ian J. Passmore, Marine P. M. Letertre, Mark D. Preston, Irene Bianconi, Mark A. Harrison, Fauzy Nasher, Harparkash Kaur, Huynh A. Hong, Simon D. Baines, Simon M. Cutting, Jonathan R. Swann, Brendan W. Wren, Lisa F. Dawson. Para-cresol production by Clostridium difficile affects microbial diversity and membrane integrity of Gram-negative bacteria. PLOS Pathogens, 2018; 14 (9): e1007191 DOI: 10.1371/journal.ppat.1007191